GHOR BZO

Organisatie

Opschaling

De GHOR is continu bezig om zich voor te bereiden op rampen en calamiteiten. Dat gebeurt in samenwerking met politie, brandweer, gemeenten én met de instanties in de medische keten. In geval van een ramp moet binnen de kortst mogelijke tijd een zeer complexe organisatie van hulpverleners worden opgebouwd, die zo efficiënt mogelijke de beste hulpverlening moet bieden. Om goed voorbereid te zijn, moeten de hulpverleners goed worden opgeleid en dienen zij regelmatig te oefenen.


Zorginstellingen worden bewustgemaakt van hun verantwoordelijkheden tijdens een calamiteit. De GHOR bekijkt samen met hen of zij adequaat  zijn voorbereid en de zorg aan hun patiënten en cliënten ook in crisisomstandigheden kunnen garanderen.

Ook adviseert zij gemeenten in het beperken van medische risico's bij grote of risico-evenementen zoals danceparty's. Daarnaast werkt de GHOR plannen uit voor het geval de volksgezondheid wordt bedreigd, bijvoorbeeld bij een grootschalige uitbraak van infectieziekten.

 

Met de uitvoering van de GHOR-taken is een groot aantal functionarissen belast. De dagelijkse werkzaamheden worden onder leiding van de directeur GHOR uitgevoerd door de medewerkers van het GHOR-bureau. Als het tot opschaling komt, kan de GHOR de Geneeskundige Combinatie inzetten en een beroep doen op een aantal sleutelfunctionarissen.

72 uur opgesloten in huis. Red jij het?

Klik voor meer informatie op het logo om naar de website te gaan

 

72uur

Wist u dat:

de GHOR beschikt over een mobiele meldkamer, die op het rampterrein de communicatie verzorgt voor alle ambulances?