GHOR BZO

Taken

IMG_0381De voornaamste taken van het GHOR-bureau vloeien voort uit de nationale veiligheidsketen, waarmee het proces wordt bedoeld van voorbereiding op en bestrijding van rampen tot en met de herstelfase. 

De veiligheidsketen geeft alle elementen weer die samen leiden tot een optimale bestrijding van rampen. Het gaat daarbij om zaken die ter voorkoming van rampen, bij de voorbereiding op en de bestrijding van rampen én in de herstelfase moeten worden gedaan. 

 

Wat doen wij nog meer?

 

Een ramp brengt altijd hectiek met zich mee. Daarom is het belangrijk dat hulpverleners uitstekend zijn voorbereid. Opleiden, trainen en regelmatig oefenen zijn dan ook belangrijke taken van de GHOR. Hierbij wordt niet alleen geoefend met de partners in de witte kolom, maar ook met de politie, brandweer en gemeenten.

Zorginstellingen worden bewust gemaakt van hun verantwoordelijkheden tijdens een calamiteit. De GHOR bekijkt samen met hen of zij adequaat zijn voorbereid en de zorg aan hun patiënten en cliënten ook in crisisomstandigheden kunnen garanderen. De GHOR brengt van zogenaamde risicovolle objecten de medische gevaren in kaart. Denk hierbij aan de spoortunnel in Best, Eindhoven Airport en bedrijven waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt. Ook adviseert zij gemeenten in het beperken van medische risico’s bij grote of risico-evenementen zoals danceparty’s. Daarnaast werkt de GHOR plannen uit voor het geval de volksgezondheid wordt bedreigd, bijvoorbeeld bij een grootschalige uitbraak van infectieziekten, zoals Nieuwe Influenza A (H1N1).

72 uur opgesloten in huis. Red jij het?

Klik voor meer informatie op het logo om naar de website te gaan

 

72uur

Wist u dat:

een ziekenhuis bij een ramp binnen een half uur het aantal personeelsleden kan verdubbelen?